Tratamentele ortodontice la adulti

Tratamentul ortdontic are ca efect un zambet armonios si sanatos, prin realinierea dintilor si imbunatatirea functionalitatii lor.

Dincolo de meritul estetic  si functional indiscutabil, el prezinta un triplu avantaj:

-contribuie la prevenirea aparitiei cariilor, a complicatiilor parodontale si osoase, a problemelor articulare generate de inghesuiri ale dintilor sau de muscaturi incorecte; 

-permite tratamente protetice corecte;

-usureaza intretinerea unei igiene corespunzatoare, crescând durata de viata a dintilor.

Tratamentul ortodontic este in mod traditional asociat cu varsta copilariei sau adolescentei.

Adultii trebuie sa stie insa ca si ei pot beneficia cu rezultate exceptionale de avantajele tratamentelor ortodontice. Dintii pot fi deplasati - prin mijloace ortodontice specifice - la orice varsta, chiar daca maturitatea osului va impune o perioada de tratament relativ mai indelungata.

Specialistii ortodonti dispun astazi de o gama varianta de aparate ortodontice, care garanteaza rezultate deosebite. In functie de fiecare caz, se pot recomanda  

aparate fixe  alcatuite din bracketi (metalici sau transparenti model ceramic / safir) si arcuri cu diferite elemente de legatura. Acestea pot fi relativ vizibile (dispuse pe fata exterioara a dintilor) sau practic invizibile (daca sunt atasate de fata linguala a dintilor). 

aparat-dentar-fix-metalic 2 

gutiere invizibile (Invisalign, Clear-Aligner), comode si usor de intretinut.

clear aligner 
Tratamentul ortodontic la adult nu conduce doar la un rezultat estetic superior, reflectat intr-un zambet  frumos si armonios, ci are beneficii functionale imediate:  corectarea muscaturii, alinierea si indreptarea dintilor, rezolvarea unor probleme articulare, impiedicarea uzurii exagerate a dintilor.

Uneori  mai multi specialisti – ortodonti, proteticieni, parodontologi, implantologi sau chirurgi – colaboreaza pentru rezolvarea cazurilor complexe, reusind sa redea  adultului un zambet frumos si sanatos.

Succesul terapiei ortodontice este  conditionat de implicarea directa a pacientilor, care trebuie sa coopereze cu specialistul ortodont si sa mentina o igiena riguroasa, cu mijloace suplimentare ( periute interdentare, superfloss, dus bucal ,air flow  si detartraj/periaj profesional periodic).

Sfatuiti-va cu medicului stomatolog curant si cereti o consultatie la specialistul ortodont.

Si mai ales,  nu uitati … Niciodata nu e prea tarziu pentru un zambet frumos!