Bine de stiut

Despre tratamentul endodontic

Tratament de canal

Câteva din reacțiile obișnuite ale pacienților care au suferit în trecut de pe urma tratamentelor endodontice sunt: „chiar e necesar să scoateți nervul din dinte?... am mai făcut astfel de tratament și m-a durut foarte tare... nu mai bine scoatem dintele?...”


Cauzele acestor reacții pot fi:
  • dureri intense
  • obturație de canal incompletă
  • medicul nu a folosit niciun sistem de izolare, iar soluțiile cu care a fost irigat dintele, vrând-nevrând, au ajuns și în cavitatea bucală.  

În momentul de față aceste probleme pot fi evitate dacă medicul administrează anestezia în locul potrivit, dacă folosește un câmp de izolare (diga) și cabinetul este dotat cu aparatura necesară curățării și obturării unui canal. De asemenea, trebuie să existe şi un aparat Roentgen dentar pentru evaluarea situației pre-, intra- și postoperatorii.

Când un pacient se prezintă în cabinetul Dental-Art pentru o astfel de manoperă îl liniștim, îi explicăm importanța anesteziei și a câmpului de digă fără de care nu putem face un tratament adecvat. Astfel pacientul se va relaxa fiind informat despre pașii necesari tratamentului.

În mod corect, dintele trebuie să fie preparat, curățat și obturat până la apex. La finalul tratamentului, vom urmări să închidem și coroana dintelui cu obturație definitivă. Sistemul de digă va împiedica infiltrația salivară a câmpului de lucru și vor crește șansele de succes ale manoperei.

Reacțiile pacienților se vor schimba în: „atât de repede s-a terminat! ce aţi făcut de nu m-a durut? într-adevăr, e o invenţie bine-venită procedura cu digă... era să adorm…” 

Zâmbetul acestora devine satisfacția noastră. 

Anestezia asistata computerizat

Frica de dentist este legata de experiente negative asociate tratamentelor stomatologice. Una dintre manoperele care provoaca durere si este legata drept consecinta de frica de stomatolog este chiar anestezia, frica de ac.

Desi in majoritatea cabinetelor se foloseste spray-ul anestezic sau mai nou gelul anestezic, inainte de anestezia propriu-zisa, intepatura si injectarea anestezicului provoaca un disconfort major unui numar mare de pacieti. Seringa conventionala este asadar un factor de stres important in cabinetul de stomatologie. 
sta-single-tooth-anesthesia-system-sta-wand-350 pixeli
Pentru a minimiza suferinta in astfel de situatii, avem la indemana anestezia asistata computerizat. Primul sistem introdus pe piata este sistemul WAND ( produs in USA de Milestone Scientific ), care a ajuns la cea de-a doua generatie. Aparatul propriu-zis si piesa de administrare a anestezicului schimba esential perceptia pacientului fata de anestezie. Acesta permite administrarea anestezicului extrem de incet, asigurand o anestezie foarte buna minimizand totodata suferinta provocata pacientului.  Mai mult, prin utilizarea acestui sistem se poate anestezia o zona extinsa cu o singura intepatura, sau un singur dinte, in functie de ce si-a propus medicul sa trateze in ziua respectiva.

Cabinetul stomatologic Dr. Pantel Dental -  Art va pune la dispozitie aceasta tehnologie pentru a va creste increderea in stomatologia fara durere.
 

Tratamentele ortodontice la adulti

Tratamentul ortdontic are ca efect un zambet armonios si sanatos, prin realinierea dintilor si imbunatatirea functionalitatii lor.

Dincolo de meritul estetic  si functional indiscutabil, el prezinta un triplu avantaj:

·         contribuie la prevenirea aparitiei cariilor, a complicatiilor parodontale si osoase, a problemelor articulare generate de inghesuiri ale dintilor sau de muscaturi incorecte; 

·         permite tratamente protetice corecte;

·         usureaza intretinerea unei igiene corespunzatoare, crescând durata de viata a dintilor.

Tratamentul ortodontic este in mod traditional asociat cu varsta copilariei sau adolescentei.

Adultii trebuie sa stie insa ca si ei pot beneficia cu rezultate exceptionale de avantajele tratamentelor ortodontice. Dintii pot fi deplasati - prin mijloace ortodontice specifice - la orice varsta, chiar daca maturitatea osului va impune o perioada de tratament relativ mai indelungata.

Specialistii ortodonti dispun astazi de o gama varianta de aparate ortodontice, care garanteaza rezultate deosebite. In functie de fiecare caz, se pot recomanda  

·         aparate fixe  alcatuite din bracketi (metalici sau transparenti model ceramic / safir) si arcuri cu diferite elemente de legatura. Acestea pot fi relativ vizibile (dispuse pe fata exterioara a dintilor) sau practic invizibile (daca sunt atasate de fata linguala a dintilor). 

aparat-dentar-fix-metalic 2 

·         gutiere invizibile (Invisalign, Clear-Aligner), comode si usor de intretinut.

clear aligner 
Tratamentul ortodontic la adult nu conduce doar la un rezultat estetic superior, reflectat intr-un zambet  frumos si armonios, ci are beneficii functionale imediate:  corectarea muscaturii, alinierea si indreptarea dintilor, rezolvarea unor probleme articulare, impiedicarea uzurii exagerate a dintilor.

Uneori  mai multi specialisti – ortodonti, proteticieni, parodontologi, implantologi sau chirurgi – colaboreaza pentru rezolvarea cazurilor complexe, reusind sa redea  adultului un zambet frumos si sanatos.

Succesul terapiei ortodontice este  conditionat de implicarea directa a pacientilor, care trebuie sa coopereze cu specialistul ortodont si sa mentina o igiena riguroasa, cu mijloace suplimentare ( periute interdentare, superfloss, dus bucal ,air flow  si detartraj/periaj profesional periodic).

Sfatuiti-va cu medicului stomatolog curant si cereti o consultatie la specialistul ortodont.

Si mai ales,  nu uitati … Niciodata nu e prea tarziu pentru un zambet frumos!

 

Albirea dentara

albire c

In ultimii ani, tot mai multe persoane care ajung in cabinetul stomatologic recurg la serviciile de estetica dentara. Printre cele mai solicitate manopere se numara tratamentele de albire a dintilor, acest fapt fiind o consecinta a importantei pe care o acorda persoanele aspectului exterior. Pe baza unor studii care s-au efectuat pe acest domeniu s-a demonstrat ca persoanele care au dinti frumosi si albi, par mai atragatoare si au o credibilitate mai crescuta.

  Inainte de a incepe un tratament de albire se recomanda o igienizare prin detartraj si un periaj profesional pentru curatarea dintilor si pregatirea acestora intr-un cabinet stomatologic. Exista mai multe modalitati de albire care se si pot combina intre ele. Materialele existente sunt cele comerciale (geluri, gume de mestecat, solutii, paste de dinti, white strips) si cele profesionale (gelurile de albit care pot fi de concentratii diferite (12-35%), barierele gingivale si departatoarele de buza).

Pastele de dinti indeparteaza doar petele aflate pe suprafata dintelui, neavand puterea de a actiona in profunzime. Benzile si gelurile de albire procurate din supermarket au in componenta lor peroxid de carbamida in concentratie mica. Se aplica in general de 2 ori pe zi timp de 14 zile. Efectele lor de albire sunt limitate si nu se compara cu albirea efectuata cu produse profesionale sub supravegherea specialistului. Sunt folosite cu eficienta mai mare in mentinerea rezultatului de albire. 

Este de recomandat ca albirea dentara sa se inceapa cu o sedinta de albire in cabinet, aici existand varianta cu sau fara activare cu lampa (sedintele de albire dureaza in medie 30 - 60 minute). Nu exista studii stiintifice care sa dovedeasca superioritatea albirii cu lampa.

 Albirea cu gel este o metoda de albire a dintilor care se realizeaza in cabinetul stomatologic. In acest caz se izoleaza gingiile cu o bariera gingivala dupa care se aplica un gel special de albire, care are in compozitie peroxid de hidrogen (25-35%). Sedintele dureaza intre 15 si 45 minute in functie de sensibilitatea pacientului. Aceasta metoda este mai rapida decat cea cu gutiere datorita concentratiei mai mari a substantei active.

Albirea cu gel activat cu un dispozitiv specializat, o lampa cu chip incorporat, este o alta metoda utilizata in cabinetul stomatologic. Acest chip masoara intensitatea albirii pentru a evita supraalbirea sau alte efecte secundare. Si in acest caz se aplica o masca gingivala dar materialul de albit este activat numai de lumina lampii.

Pentru completarea albirii acasa vom avea nevoie de gel de albit (de concentratie 16%) si gutiere, gutierele fiind niste dispozitive siliconate personalizate, care sunt confectionate in laboratorul de tehnica dentara pe baza unei amprente dentare (luate in cabinetul stomatologic). Pacientul va fi informat de catre medicul stomatolog cum sa utilizeze corect solutia de albire, astfel incat in interiorul gutierelor, pe fata externa a dintilor se va plasa materialul de albire iar cantitatea sa nu depaseasca o picatura.

  Durata tratamentului dureaza de obicei cateva ore, in timpul somnului (6-8ore). Pentru ameliorarea sensibilitatii dintilor care poate sa apara dupa tratamentul de albire le indicam pacientilor sa foloseasca un gel desensibilizant cu Fluor care se va depune in gutiera la fel ca si gelul de albire.

  Este important de stiut ca albirea nu are efect asupra coroanelor sau a obturatiilor. Dacă aveţi o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului folosit pentru obturatie.

Importanta apex locatorului si a radiografiei retroalveolare in endodontie

Un tratament endodontic corespunzator implica curatarea si obturarea canalelor radiculare pana la varful radacinilor. Aparatura care ne faciliteaza acest lucru este reprezentata de apex locator si radiologia retroalvolara.

Radiografia digitala retroalveolara ne ajuta la consultatia initiala prentru stabilirea diagnosticului si analiza anatomiei dintelui ce urmeaza a fi tratat. In timpul tratamentului propriu-zis, ea reprezinta o etapa esentiala de verificare a preciziei procedurii. In etapa finala se analizeaza acuratetea obturarii canalului, putand astfel oferi un prognostic realist.

Apex locatorul este un dispozitiv electronic care masoara lungimea exacta a canalelor radiculare. Tratamentul va fi efectuat pe aceasta lungime stabilita, evitand astfel posibile erori (obturarea incompleta sau depasirea).

In absenta acestor mijloace tratamentele se fac fara control, ceea ce are ca si consecinta tratamente unde canalele nu au fost obturate pana in capat sau sunt prezente depasiri. Tratamentele endodontice sunt foarte importante, de corectitudinea lor depinzand timpul in care un dinte ramane pe arcada, extrapoland, acestea sunt ca si fundatia unei case, baza pentru tot ceea ce urmeaza a fi construit (coroane, punti etc). Tratamentele endodontice  corespunzatoare asigura durabilitatea lucrarilor protetice.

In concluzie pentru a putea oferi pacientilor un tratament corect si durabil avem nevoie atat de radiologie retroalveolara, cat si de apex locator. Toate acestea vin in ajutorul medicului si in beneficiul pacientului pentru a asigura succesul viitoarelor etape ale tratamentului.

endo

endo 2

endo 3

FaLang traduction system by Faboba