Aparate dentare pentru dintii si musculatura faciala a copiilor

Joi, 08 Noiembrie 2012 13:54

aparate

Obiceiurile miofunctionale (respiratia orala, deglutitia infantila, interpozitia limbii s.a.) pot cauza malocluzii, dezvoltare faciala  redusa, recidive ale tratamentelor ortodontice, afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare. Cele mai recente studii arata ca inghesuirile dentare si discrepantele arcadice nu sunt intotdeauna ereditare, ele pot fi cauzate  chiar de modul in care copilul inghite si respira.

Exista o interdependenta intre activitatea limbii, a buzelor si pozitia dintilor. Cresterea faciala depinde de buna functionare a grupelor musculare si o respiratie corecta. Respiratorii orali (cei ce respira pe gura)  au o fata ingusta si arcade dentare insuficient dezvoltate. De asemenea au o pozitie joasa a limbii ce cauzeaza ingustarea arcadei superioare  ducand in final la incongruente dentare. Deglutitia atipica impinge muschii zonei mentoniere posterior determinand inghesuirea dintilor in zona frontala inferioara.

Tratamentele ortodontice rar includ si terapia eficace a acestor probleme miofunctionale (de functionare a grupelor musculare), de aceea recunoasterea si tratarea disfunctiilor tesuturilor moi este esentiala in dezvoltarea faciala armonioasa, evitarea afectarii articulatiei temporo-mandibulare, controlul pozitiei dintilor, stabilitatea rezultatelor, contribuind si la imbunatatirea posturii si sanatatii generale.

Se recomanda inceperea  tratamentului in perioada dentatiei mixte sau chiar temporare (Tratamente interceptive). Mijloacele prin care se pot combate aceste obiceiuri vicioase se refera la aparatele functionale, atat la cele clasice cat si la mai noile “educatoare  functionale”.

 Exista diferite sisteme de aparate functionale prefabricate, de marimi variabile care se adapteaza fara alte ajustari la orice pacient, la orice  tip de anomalie. In functie de varsta sunt aparate pentru dentatia mixta si pentru dinti permanenti. Sunt de asemenea aparate pentru pacienti cu bracketuri. Ca si actiuni comune  se pot aminti: reeducarea limbii, a buzelor; aliniere dentara, propulsia mandibulara, combaterea respiratiei orale si a sugerii degetului, ghidarea eruptiei dentare, deblocarea articulatiei temporo-mandibulare, corectarea posturii.

 

Dr. Pantel Corina

Medic specialist ortodont – CMA Dr. Pantel Dental-Art

FaLang traduction system by Faboba