Importanta apex locatorului si a radiografiei retroalveolare in endodontie

Marți, 01 Octombrie 2013 09:05

Un tratament endodontic corespunzator implica curatarea si obturarea canalelor radiculare pana la varful radacinilor. Aparatura care ne faciliteaza acest lucru este reprezentata de apex locator si radiologia retroalvolara.

Radiografia digitala retroalveolara ne ajuta la consultatia initiala prentru stabilirea diagnosticului si analiza anatomiei dintelui ce urmeaza a fi tratat. In timpul tratamentului propriu-zis, ea reprezinta o etapa esentiala de verificare a preciziei procedurii. In etapa finala se analizeaza acuratetea obturarii canalului, putand astfel oferi un prognostic realist.

Apex locatorul este un dispozitiv electronic care masoara lungimea exacta a canalelor radiculare. Tratamentul va fi efectuat pe aceasta lungime stabilita, evitand astfel posibile erori (obturarea incompleta sau depasirea).

In absenta acestor mijloace tratamentele se fac fara control, ceea ce are ca si consecinta tratamente unde canalele nu au fost obturate pana in capat sau sunt prezente depasiri. Tratamentele endodontice sunt foarte importante, de corectitudinea lor depinzand timpul in care un dinte ramane pe arcada, extrapoland, acestea sunt ca si fundatia unei case, baza pentru tot ceea ce urmeaza a fi construit (coroane, punti etc). Tratamentele endodontice  corespunzatoare asigura durabilitatea lucrarilor protetice.

In concluzie pentru a putea oferi pacientilor un tratament corect si durabil avem nevoie atat de radiologie retroalveolara, cat si de apex locator. Toate acestea vin in ajutorul medicului si in beneficiul pacientului pentru a asigura succesul viitoarelor etape ale tratamentului.

endo

endo 2

endo 3

FaLang traduction system by Faboba