Albirea dentara

Vineri, 14 Martie 2014 09:50

albire c

In ultimii ani, tot mai multe persoane care ajung in cabinetul stomatologic recurg la serviciile de estetica dentara. Printre cele mai solicitate manopere se numara tratamentele de albire a dintilor, acest fapt fiind o consecinta a importantei pe care o acorda persoanele aspectului exterior. Pe baza unor studii care s-au efectuat pe acest domeniu s-a demonstrat ca persoanele care au dinti frumosi si albi, par mai atragatoare si au o credibilitate mai crescuta.

  Inainte de a incepe un tratament de albire se recomanda o igienizare prin detartraj si un periaj profesional pentru curatarea dintilor si pregatirea acestora intr-un cabinet stomatologic. Exista mai multe modalitati de albire care se si pot combina intre ele. Materialele existente sunt cele comerciale (geluri, gume de mestecat, solutii, paste de dinti, white strips) si cele profesionale (gelurile de albit care pot fi de concentratii diferite (12-35%), barierele gingivale si departatoarele de buza).

Pastele de dinti indeparteaza doar petele aflate pe suprafata dintelui, neavand puterea de a actiona in profunzime. Benzile si gelurile de albire procurate din supermarket au in componenta lor peroxid de carbamida in concentratie mica. Se aplica in general de 2 ori pe zi timp de 14 zile. Efectele lor de albire sunt limitate si nu se compara cu albirea efectuata cu produse profesionale sub supravegherea specialistului. Sunt folosite cu eficienta mai mare in mentinerea rezultatului de albire. 

Este de recomandat ca albirea dentara sa se inceapa cu o sedinta de albire in cabinet, aici existand varianta cu sau fara activare cu lampa (sedintele de albire dureaza in medie 30 - 60 minute). Nu exista studii stiintifice care sa dovedeasca superioritatea albirii cu lampa.

 Albirea cu gel este o metoda de albire a dintilor care se realizeaza in cabinetul stomatologic. In acest caz se izoleaza gingiile cu o bariera gingivala dupa care se aplica un gel special de albire, care are in compozitie peroxid de hidrogen (25-35%). Sedintele dureaza intre 15 si 45 minute in functie de sensibilitatea pacientului. Aceasta metoda este mai rapida decat cea cu gutiere datorita concentratiei mai mari a substantei active.

Albirea cu gel activat cu un dispozitiv specializat, o lampa cu chip incorporat, este o alta metoda utilizata in cabinetul stomatologic. Acest chip masoara intensitatea albirii pentru a evita supraalbirea sau alte efecte secundare. Si in acest caz se aplica o masca gingivala dar materialul de albit este activat numai de lumina lampii.

Pentru completarea albirii acasa vom avea nevoie de gel de albit (de concentratie 16%) si gutiere, gutierele fiind niste dispozitive siliconate personalizate, care sunt confectionate in laboratorul de tehnica dentara pe baza unei amprente dentare (luate in cabinetul stomatologic). Pacientul va fi informat de catre medicul stomatolog cum sa utilizeze corect solutia de albire, astfel incat in interiorul gutierelor, pe fata externa a dintilor se va plasa materialul de albire iar cantitatea sa nu depaseasca o picatura.

  Durata tratamentului dureaza de obicei cateva ore, in timpul somnului (6-8ore). Pentru ameliorarea sensibilitatii dintilor care poate sa apara dupa tratamentul de albire le indicam pacientilor sa foloseasca un gel desensibilizant cu Fluor care se va depune in gutiera la fel ca si gelul de albire.

  Este important de stiut ca albirea nu are efect asupra coroanelor sau a obturatiilor. Dacă aveţi o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului folosit pentru obturatie.

FaLang traduction system by Faboba