Adresă
Oradea,
Parc IC Brătianu nr. 5
Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul anomaliilor dentare și maxilare. Obiectivul principal: poziționarea estetică și funcțională a dinților, în armonie cu cele două maxilare și cu profilul facial. Se poate estima și controla creșterea dento-facială. Tratamentele ortodontice se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților. În funcție de anomalie și de vârstă se folosesc aparate ortodontice mobile și/sau fixe.
Tipuri de aparate dentare:
Aparatele dentare pot fi mobilizabile și fixe.
Aparat dentar mobil:
Aparatele dentare mobile se aplică în perioada dentației temporare sau mixte (6-12 ani) și pot rezolva probleme scheletice și funcționale. Durata tratamentului ortodontic variază între 12-18 luni în cazul aparatelor mobilizabile.
Aparat dentar fix:
Aparatele dentare fixe se utilizează în dentiția permanentă. Este bine ca tratamentul să înceapă între 12 și 14 ani pentru rezultate foarte bune. Terapia cu aparate fixe la adulți poate modifica poziția dinților pe arcade, iar cu ajutorul chirurgiei se pot remodela și maxilarele. Există mai multe tipuri de aparate fixe: metalice, ceramice, safir, invisalign, incognito etc. Aparatele ortodontice fixe oferă rezultatele cele mai precise și mai stabile în timp. După îndepărtarea aparatului fix se recomandă utilizarea aparatelor de contenție fixe sau mobile. Durata tratamentului ortodontic variază între 18-24 luni în cazul aparatelor fixe.
Etapele unui tratament cu aparat dentar fix:
- consultație
- studiu de caz
- plan de tratament
- aplicarea aparatului
- ședințe de activări lunare sau la 6 săptămâni
- îndepărtarea aparatului
- aplicarea contenției (de obicei fixe)
- urmărirea postterapeutică (2-5-10 ani).
Sfaturi pentru părinți:
Dacă copilul dvs. are mușcătura inversă, arcade disproportionațe, dinți înghesuiți sau spațiați, dinți erupți în afara arcadelor, asimetrii, dinți lipsă sau supranumerări, obiceiuri vicioase (sugerea degetului, interpunerea buzei, limbii sau a diferitelor obiecte între dinți, respirația pe gură, masticația neobișnuită)… este necesar să consultați medicul ortodont!
Rezultatul final:
După îndepărtarea apartului fix suprafețele dentare au un aspect perfect normal, fără a fi afectată textura de suprafață și integritatea dinților.
Tratamentul ortodontic aduce cu sine sănătatea orală, dar și încrederea de sine, simpatie, succes!